OPAL GULLSMED

Målet var å skape en «ny» butikk i en gammel typisk 50-års bygård i Bodø. Forretningen er bygd opp rundt to enkle sentrale motiver: Utvendig den runde hovedtrappen, og innvendig de to safene. Begge motivene er gjort sterke og enkle for å skape en lettoppfattelig identitet og være naturlige utgangspunkt for utforming av utstillinger og annonsering.
Den symmetriske fasaden er brettet rundt byggets frie hjørne og ender i et «karnapp» i en svak vinkel til gavlfasaden som det forvarsel til aksevridningen inne i butikken. Skrått nedover og rundt dette hjørnet løper en sprekk i murveggen, innlagt med speil i bunnen som et blikkfang og ekko av de horisontale innvendige speilstripene.
Safene er det sentrale motivet i butikken. De tjener som lagringsplass for de mest kostbare varene etter stengetid og som kilden betjeningen henter frem varene fra om dagen. Safene vokser opp fra gulvet til de fortsetter i en rød stråle skrått over glasstaket frem til den halvsirkelformede nisjen i sentrum.
Utstillinger og smykkeprøver er arrangert i flyttbare montre på gulvet og på det terrasserte motivet rundt hoveddøren.
Taket er utformet i 6 mm glass sprøytelakkert på baksiden. Glassplatene er laget i et rutenett av tre-fase strømskinner, og all belysning, bortsett fra små downlights i inngangssonene og i de veggfaste montrene, er montert i taket. Samtlige kurser er koblet til en programmerbar styringssentral som automatisk forandret belysningen gjennom døgnet med raske effektskiftninger utenom åpningstiden.
Forretningens navn er preget inn i den forkrommede «nøkkel-steinen» og lagt inn i rustrød gatestein på fortauet.

STED
Professor Schyttesgt. 2A, Bodø
OPPDRAGSGIVER
Opal gullsmed A/S
ARKITEKT
Per Morten Wik, Stein Bøckmann, Andrew Aldridge
UTFØRT
1983
AREAL
130 m2
PROSJEKTKOSTNAD
600 000
BOARCHS TJENESTER
Arkitekt, prosjekt- og byggeledelse

PDF